Transformation circle

13 Základních doporučení

Jóga + svobodný pohyb + arteterapie + meditace

  1. Respektujte svoje vlastní tělo, praktikujte jemně, opatrně a vědomě.
  2. Soustřeďte se pouze na sebe, v programu musí být klid, aby nebyla narušena koncentrace.  
  3. S sebou si noste podložku (špunty do uší a pití). Na místě si nachystejte také bolster, 2 bločky, polštářek přes oči, masku přes oči, pásek.
  4. Když máte žízeň, pijte 🙂 Jen pozor na padání lahví a hlasité pití při meditaci.
  5. Ideálně zůstaňte po celou dobu programu, kdyby náhodou přišlo nutně wc, mrkněte na mě, šeptněte mi…
  6. Telefony mějte vypnuté, na letadlo nebo na vibrace.
  7. Omlouvejte se prosím e-mailem nebo přes whats’app nejpozději 2 hodiny předem.
  8. Čeká vás vědomě jógová část jako naladění (1), volný pohyb (emotion release) s hudbou a zavřenýma očima pro otevření a vyčištění (2) a meditace (3). V některých lekcích ješte arteterapeutická cvičení.
  9. Když přijde emoce, zavřete oči, plně ji prožijte v těle bez soudů (o tom vám dám vědět více), plačte, ciťte… buďte v pravdě daného okamžiku.
  10. Lekce mají cyklický charakter, pohybují se od těch energičtějších posilovacích k jemnějším restorativním v měsíčním cyklu.
  11. Všechno, co se na lekcích či programech odehraje, tam zůstává. Zachovejte prosím soukromí.
  12. Na konci si lehejte prosím hlavou směrem ke mně. 
  13. Na rozloučení si vzájemně říkáme Namasté (“Skláním se před dokonalostí v Tobě”) a v lekcích si tykáme.

Jóga

základy, na kterých budeme stavět

Výjimečnost jógy spočívá nejen ve fyzických pozicích a flexibilitě, ale také v hloubce spojení s vlastním tělem a vnitřním já. Jóga je uměním harmonizace, které při stavbě ásan využívá tři klíčové prvky: oporu, osu a záměr.

Opora

Opora je jako pevný základ, na kterém stavíme náš jógový dům. Symbolizuje sílu a stabilitu, kterou hledáme ve svém těle i životě. Naše břicho je středem této opory – centrem síly a energie, které nám pomáhá udržet se v rovnováze a zároveň se ponořit hlouběji do jógy. Abyste zapojili břicho, můžete kdykoli během lekce nahlas říct: ,,Kch” nebo “sss” nebo “ššš” a zkontrolujete si, zda jste střed těla nevypojili.

Bandhy

Bandhy, tedy energetické uzávěry, nám dodávají sílu a záměr. Jsou klíčem k otevření nových energetických cest a dosažení většího souladu těla a mysli. Společně s oporou tvoří základ našich jógových praxí, které nás vedou k harmonii a pokroku. Při správném zaujetí pozic bandhy nastanou samy. Budeme pracovat hodně s pada bandhami na nohách (skrze představu odtlačení podložky, malé nohy, vcucnutí podložky), s hasta bandhami na rukách (stejně), ale i dalšími.

Osa + Záměr:

Při stavění pozice si představte, jako byste měli nějaký záměr. Jako byste měli touhu udělat nějaký pohyb, chtěli pro něco dosáhnout určitým směrem. I se tím směrem podívejte – tím se mezi oporou, kterou jsme vytvořili a naším záměrem vytvoří samo přirozeně správné zaosení (páteře atd.).

V zaujetí pozice potom balancujte mezi napětím a uvolněním a soustřeďte se na dech.

Při každé lekci jógy si tedy prosím pamatujte na tuto trojici – oporu, osu a záměr. Jsou naší bránou ke zlepšení, sebepoznání a transformaci. 

Proč a jak

 

můj systém funguje:

jóga + svobodný pohyb + arteterapie + meditace

V mé péči máte jedinečnou možnost dokončit svou aktuální transformaci a (znovu) objevit světlo v sobě – svou autentickou velikost. Mým cílem je vytvořit pro vás prostor pro proměnu a obrátit vás ke světlým aspektům života.

Probouzet a posilovat vaši vnitřní sílu a povzbudit vás tím, že vás povedu hlouběji do vašeho nitra.

Ať už se setkáme pravidelně během živých lekcí v Praze, v klubu Authentic greatness, zapojíte se do skupinových transformačních programů nebo si vyberete hluboce uzdravující individuální sezení, máte mé plné pečující vedení.

Vše je o vás

Vezměte prosím na vědomí, že vše je o vás. A hlavně o tom, kolik úsilí do změn ve svém životě vložíte, protože tolik výsledků potom můžete očekávat. Já jsem tady jako vaše podpora, váš ukazatel nových možností, vaše roztleskávačka, váš fanoušek, vaše peřinka. Máte možnost mi psát, když budete mít nějaké dotazy či úspěchy. 

Emoce

Emoce jsou základem mojí práce, mají totiž zásadní vliv na celý život. Co se týče těla, spouštějí zde pohyb a formují jeho držení, podílejí se na vytváření pohybových vzorců, ovlivňují metabolické procesy a chemické reakce i základní životní funkce a činnost vnitřních orgánů. 

Různý přístup k emocím

Možná to máte v životě tak, že si moc emoce nedovolujete cítit, nebo dávat najevo. Možná je prostě necítíte. Možná s vámi naopak někdy pěkně cloumají a občas se možná  neovládnete a vše vylétne nechtěně ven. Tak jsem to měla já.

Stres a tělo

Když se ocitnete v situaci, která vás stresuje, začne vaše tělo automaticky reagovat. Sympatický nervový systém se zapojí, a tím dojde k uvolnění adrenalinu, což je hormon, který nás připravuje na „útok nebo útěk“. To znamená, že krev se stáhne do našich životně důležitých orgánů a ostatní funkce těla mohou být pozastaveny. 

Když se tedy ocitnete v situaci, kterou vaše primitivní část mozku vnímá jako nebezpečí, vaše tělo reaguje tak, že uvolní ohromné množství energie. Ale v dnešním světě často nemáme možnost tu energii vybít fyzickým útokem nebo útěkem. Místo toho tělo často zvolí „zamrznutí“ (nebo tendenci zalíbit se lidem), což znamená, že všechna tato energie zůstane uvnitř nás. Tato nepoužitá energie zůstává v těle a může se projevit kdykoliv, když se objeví podobná situace, což způsobí další silnou reakci v těle.

Aby se tělo zbavilo takového množství nahromaděného adrenalinu, reaguje vyplavením dalšího hormonu, kortizolu, aby obnovilo rovnováhu. Ale zvýšená hladina kortizolu může mít vedlejší účinky, jako je ztráta svalové hmoty, oslabení imunitního systému, nespavost, úzkost, deprese, přibývání na váze, pomalé hojení, vypadávání vlasů a další.

K čemu směřujete

V mých programech tedy projdete řadou aktivit, které tuto nezpracovanou energii pustí na povrch a následně hladinu kortizolu sníží a opět nastolí v těle rovnováhu. Postupně dovolíte tělu přepnout ze sympatického na parasympatický nervový systém, který zajišťuje činnost organismu v klidu a v bezpečí, stimuluje trávení, zpomaluje srdeční činnost, tlumí tělesné i psychické pochody, zajišťuje prostě regeneraci, relaxaci a uvolnění.

Dovolíte tím svému tělu, aby dokončilo jakékoli nedokončené emocionální cykly a nastolilo opět pohodu. Abyste byli zdraví a abyste se cítili dobře. 

Spínací tlačítka

Ráda bych vám na tomto místě jen krátce připomněla, že ostatní lidé nám emoce nezpůsobují, ony se otevírají v nás, když nám někdo zatlačí na bolavá místa – když nám otevře naše vlastní nezpracovaná témata či nezpracovaná traumata.

Čím více toho zpracujete, tím méně budete mít bolavých míst = spínacích tlačítek a tím budete spokojenější a svobodnější. 

Jak na to

Pro otevření toho, co je třeba vyčistit, budeme používat různé techniky. Pokud jde o část, kde se volně pohybujete (tančíte) s páskou přes oči při hudbě, je dobré se začít třást, poskakovat, hýbat boky, tak, aby tělo začalo pouštět ven a nezůstalo zamrznuté. 

Třesení je starobylá technika, během ní a po ní ucítíte energii v těle, zmatete mozek, on vzdá to, že by chtěl všechno uchopit logickou myslí, a vy se (konečně) můžete uvolnit. 

 

Nerad(a) tancuji

Při svobodném pohybu vůbec nejde o nějaký ladný tanec. Jde o proces, o uvolnění, o to nechat se tělem vést a dělat jakýkoli pohyb, který vaše tělo chce dělat. Ať už to je tanec, skákání, třesení, válení se po zemi, nebo i nehybnost na zemi. Nenechte do toho vkládat vaši mysl. Ani trochu nejde o to, jak to vypadá. Jde o to, jak to tělo cítí.

Co když neumím malovat

Arteterapie není o výrobě mistrovských děl. Zaměřuje se spíše na proces než na konečný produkt, klade důraz na objevování a sebereflexi. Je tedy úplně irelevantní, co vám říkali ve škole či doma, nebo jaké o sobě máte přesvědčení co se týče výtvarné činnosti. Jde o činnost jako takovou, nemusíte nic umět.

Prostřednictvím různých médií, jako je malba, kresba a sochařství, můžete  zpracovat své výzvy v podpůrném prostředí. 

Arteterapie je tedy nástroj, který  vám pomůže prozkoumat vaše pocity, myšlenky a přesvědčení. Získáte příležitost bezpečně vyjádřit, co se děje ve vašem vnitřním světě, a to  neverbálním způsobem. 

Získáte tak jedinečný a efektivní způsob, jak dosáhnout růstu. Získáte přístup k nevědomé mysli, vyjádříte své emoce, zvýšíte svou kreativitu, vybudujete si zvýšené sebeuvědomění, podpoříte všímavost a snížíte stres.

Ať už jde o tanec či arteterapii, nekontrolujte to, nezastavujte to, jen to pusťte.

Dovolte tělu a hudbě, aby vás vedly. Jakékoli zvuky při tanci jsou vítány. I protažení, jakýkoli pohyb, který tělo potřebujte.

V arteterapii prostě nechte ruce, aby dělaly, co ony chtějí, bez kontroly. Vůbec nejde o výsledek. Jde o to vyjádřit to, co možná bylo doteď skryto a je to připraveno vyjít na povrch.

Přijdou-li emoce, jen je nechte proudit.

Kdykoli během lekce se můžete pohladit, obejmout se, zívat, dělat hluboké výdechy s povzdechem, zkrátka být k sobě pozorní a jemní. Dovolte si vše pustit, uvolnit, uzdravit. Na konci díky tomu ucítíte životní energii a uvolnění.

Co když přijde emoce

Kdykoliv se stane, že přijde emoce, nezatlačte ji zpátky, jen s ní zůstaňte a prociťte ji, jakkoli to bude nepříjemné. Zavřete oči, dýchejte, pojmenujte si ji a uvidíte, že za chvíli poleví. Jako taková vlna.  Je úplně v pořádku cítit cokoli, od radosti přes vztek, stud, odpor až  třeba k ponížení, smutku… 

A po jedné emoci přijde možná další a další, až dojdete do stavu klidu. Více o tomto popisuji ve svém e-booku a nebo se to můžete naučit během individuálních sezení.

Co komu pomáhá

Někdo se dostane do pohody jen cítěním, někdo se potřebuje ze začátku fyzicky schoulit se do klubíčka a plakat, někdo potřebuje jít skrze větší aktivitu, křičet, bouchat do bolsteru, kopnout si do něj. Dělat prudké tahy tužkou či štětcem. Pustit všechny zábrany a dovolit si dělat to, co chce dělat tělo. Ne hlava.

Postupně se naučíte pustit kontrolu a UVOLNIT SE. Když totiž relaxujete, otevřete se, a vše, co chce léčení, vyjde na povrch. 

Jak to funguje

Způsob, kterým budete postupovat, je připraven tak, abyste se naučili postupně přijmout bez hodnocení všechny emoce, které budou přicházet, a postupně vyčistili traumata, osvobodili se  a uviděli svoje nové nádherné životní možnosti. 

Ideál je procítit emoce, poděkovat jim, že tu jsou, vzít si od nich tu zprávu, kterou nesou, a pokračovat ve vědomém přítomném životě. 

Když zůstanete uprostřed té nejnepříjemnější emoce, tam najdete pravdu. Zdroj, úlevu, pohodu, svobodu, lásku, klid.

To se lehce řekne, že? To je cíl a my tam společně časem dojdeme 🙂 

Pusťte obranné strategie

No a pokud budete mít chuť z lekcí, programů či sezení utéct, je to jednoduše obranná strategie: něčemu ve vás se nechce čelit emocem, které ve vás už byly dlouhou dobu tajně schované. 

 

Jakmile začnete třeba usínat, mít chuť zajídat, cyklit se v příbězích, říkat si, že to není pro vás, že je to blbost, když budete mít chuť zmizet, jen si uvědomte, že je to úniková strategie, abyste nemuseli čelit něčemu bolavému, co vychází na povrch.

Když hlava začne něco hodnotit, kritizovat, soudit, jen ty myšlenky nenásledujte prosím. Zůstaňte s vlastním tělem a s tím, co cítí právě teď. Odehrává se něco pro vás velmi důležitého a léčivého.

Když se tomu přestanete bránit, zvědomí se to, vyčistí se to a postupně se otevřete k čím dál tím větší svobodě a autenticitě a budete moci vyjet ze starých kolejí a změnit svůj život. A vždycky o tom můžete mluvit! Řekněte mi, co se ve vás odehrává a můžeme to spolu pak vyřešit individuálně. 

Pozitivní a krásné možnosti

No a na závěr budete samozřejmě pracovat s emocemi v té pozitivní příjemné poloze, protože když vylijeme ten kýbl „hnusu“, co v nás přebýval, tak do prázdného a čistého budeme moci nahrávat nové programy. Je zase potřeba jít na to přes pocity a být pozorní a vděční.

 Buďte klidní, vším vás bezpečně provedu tak, abyste si vybrali pro sebe ty možnosti, které jsou s vámi v souladu a tvořili tak svůj nádherný život.

Už se na vás těším!

– živě v Praze na Transformation circle – více zde

– online v Klubu Authentic greatness – více zde

– na retreatech – více zde

Jak se rozhodovat

Jak se rozhodovat? Neexistuje jeden správný způsob rozhodování, je jich celá řada. Pokud se chcete...

Enneagram? K čemu mi to bude?

Enneagram?K čemu mi to bude? S konceptem Enneagramu jsem se setkala poprvé v roce 2021 a od té doby...

K čemu mi posloužila autonehoda

K čemu mi posloužila autonehoda Ve 37 letech jsem zažila svou první autonehodu jako řidička.  Nutno...

Jak a proč ovládat svoje myšlenky

Jak a proč ovládat myšlenky   Čím dál častěji se setkávám s tím, že lidé mají problémy spíše ve...

Jak Terapie Cesta pomáhá dětem

Jak Terapie Cesta pomáhá dětem Střípky konkrétních příběhů Dnes mám pro vás několik konkrétních...

Emoce, které možná neznáte 

14 emocí, které možná neznáte Dnes mám pro vás povídání o tom, jaké jsou příklady emocí, které možná...

Projevy ADHD, za které dítě nemůže

Projevy ADHD, za které dítě nemůže Děti jsou různé a zdaleka se u nich nemusí objevit všechny...

ADHD jako dar

ADHD jako dar ADHD = Attention Deficit Hyperactivity Disorder –  porucha pozornosti s hyperaktivitou...